7/24 Hizmet almak için
Tıklayın, arayın!
Sac İşleme ve Sac İmalat
Sac imalat, metal parçalar ve yapılar oluşturmak amacıyla kullanılması gereken parçaların ihtiyaca yönelik şekilde kesilmesi ve bükülmesini sağlayan endüstriyel yöntemdir. Sac işleme bölümünde, genelde basit kesimlerden karmaşık ve montaja hazır parçalara kadar pek çok üretim faaliyeti gerçekleştirilmektedir.
İşlemlerde;
Sac metal imalatı sırasında yukarıda verilen işlemlerin tümü gerçekleştirilmektedir. Bu başlıklar kullanıcıların istek ve doğrultusuna göre artırılıp azaltılmaktadır.
Sac Metal İşleme Nedir?
Sac metal işleme levha haline getirilmiş pek çok metalin işlenmesine denilmektedir. Metallerin endüstriyel halde düz hale getirilme işlemi sac olarak adlandırılmaktadır. Özellikle sanayi alanında pek çok noktada işlenerek kullanılan saç çeşitli iş alanlarında avantaj sunmaktadır.
Sac metal imalatı, metal parçalar ve yapılar oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Üretimde kullanılan parçalar son derece dayanıklı ve son kullanım uygulamalar için her zaman idealidir. Neredeyse tüm endüstriyel otomotiv, havacılık, tıp tüketici elektroniği ürünleri ne hizmetleri için sac metal işlemi kullanılmaktadır.
Sac metal işleme, lazer kesim uygulamaları ile farklı şekiller oluşturarak sac levhalarının, bükülmesini, kesilmesine ve kaynaklanması içeren bir imalat yöntemidir. Sac işleme, lazer kesim ve büküm işlemi oldukça hızlı ve uygun maliyetli bir yöntemdir.
Sac İşleme Makineleri
Sac işleme makineleri sacı kesmek ve şekil vermek için kullanılan makinelerdir. Sac işleminin ilk adımı olan kesme işlemi makineler sayesinde gerçekleşmektedir. Günümüzde kullanılan bu makinelerin hidrolik veya doğrudan elektrikle çalışan türleri bulunmaktadır. Hatta küçük boyutlarda kesim işlemi yapmak için kullanılmak üzere kollu makaslarda yer almaktadır. Özellikle büyük sac plakalarını kesmek amacıyla makaslar tercih edilmektedir.
Sac levhalar kesildikten sonra yapılacak işlem şekil verme işlemidir. Şekil verme sırasında genel olarak saç pres makineleri kullanılmaktadır. Pres makineleri;
-
Bükme
-
Delme
-
Şekil verme
-
Hacım kazandırma
Sac imalat makineleri sac levhaların üzerine çeşitli delikler ve şekiller açabilecek yapıda üretilmiştir. Bu makinelerle birlikte özel şekillerde kesimler rahatlıkla yapılabilmektedir. Bu işlem için devreye lazer ve plazma kesim işlemi girmektedir. Bu tezgâhlar sayesinde her geometrik şekil sacın üzerine çizilebilmekte ve istenilen kesim hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Lazer kesim ve plazma arasında farklar bulunmaktadır. Kaba bir malzeme kullanılacaksa bu farklar çok belirleyici olmamaktadır. Ancak hassas işlemler için plazma kesim kullanımı uygun değildir. Lazer kesim daha ince işçilik yapan hassas bir kesim tekniğidir. Ortaya çıkan parça pürüzsüz ve daha doğrudur. Plazma kesim daha kaba malzemeleri için kullanılan üretim yöntemidir. Bu yöntem hızlı ve daha ucuzdur. Burada dikkat edilecek işlem yapılacak ürünün boyutu ve şeklidir.
Sac İmalat Nasıl Yapılır?
Sac imalatı, bir dizi sürecin gerçekleşmesiyle birlikte sonuca varan bir imalat türüdür. Bu süreçte abkant büküm, kaynaklı imalat, elektrostatik toz boya gibi aşamalar sırasıyla uygulanmaktadır. Sac metal imalatında delikler, kablo ve montaj işlemleri için gerekli olan her türlü parça firma bünyesinde verilmektedir. Delikleri imal etmek veya delik açmak için son teknoloji üretime sahip olan kılavuz çekme makineleri kullanılmaktadır. Bu makinelerin kullanımı ile birlikte ortaya çıkacak ürünün insandan kaynaklı herhangi bir sorunla karşılaşması önlenmiş olmaktadır.
Sac imalatı deliklerin boyutu ve levha kalınlığı dikkate alınarak yapılan bir işlemdir. Her işlemde olduğu gibi bu işlemde de profesyonellik gerektirmektedir. Farklı boyut ve modellerde sunulan sac kesim imalatı günümüzde pek çok firmanın üretim zincirine girmeyi başarmıştır. Burada önemli olan şey makinenin ürüne uygulayabileceği gücün doğru seçilmesi ve ürünle tam uyumlu çalışacak makinelerin seçilmesidir.