7/24 SACA ŞEKİL VEREN HİZMET

Anasayfa / Blog / Hardox

Hardox Nedir?


Çelik türlerinin kendi içinde yapısal ve işlevsel ayrımları bulunmaktadır. Bu ayrımlar kullanım alanlarının ihtiyaç duyduğu; dayanıklılık, esneklik veya kalınlık ihtiyaçlarına göre şekilledir. Örneğin; beyaz eşya üretim sanayisinde ihtiyaç duyulan çelik türleri ile ağır makine üretiminde ihtiyaç duyulan çelik türleri birbirinden farklıdır. Hardox ürünleri ihtiyaç duyulan üretim özellikleri ve malzeme uyumuna bağlı olarak sıradan çelik türünün metal tabakalara giydirilmesi sonucu elde edilir. Böylece sertliği yükseltilmiş çelikler üretilebilir. Genel olarak inşaat sektörü ve madencilik çalışmaları için ihtiyaç duyulan çelik türleri Hardox çelik ürünleridir.

 

Hardox çelikleri standart özellikteki çeliklerin metal tabaka giydirme işlemiyle birlikte sertlik kazanması sonrası ortaya çıkar. Bu tür çeliklere piyasada İsveç çeliği adı verilir. Aşınma direnci yüksek olan Hardox çelik türlerinin en temel kullanım alanları arasında inşaat sektörü yer alır. Ayrıca yalnızca inşaat malzemesi olarak değil, inşa makineleri sanayi için de Hardox vazgeçilmez hammaddeler arasında sayılmaktadır.

Hardox Çelik Özellikleri

Hardox çelik türlerinin erime ve işlem görme özellikleri, atelye üretimlerinde maksimum verim elde edilmesini sağlar. Yüksek kalite çelik grubunda yer alan Hardox’un; dünya çapında tercih edilmesini sağlayan bir başka özelliği ise alternatif sertlik ölçüleridir. İhtiyaç duyulan sertlik düzeyinin ayarlanabilir ölçekli olması,Hardox çelik ürünlerinin her sektöre uygun şekilde imal edilmesini sağlar. Böylece inşaat sektöründen madencilik işletmelerine kadar sayısız çalışma alanı için kullanıma uygun çelik malzeme üretilebilir.

Sac işleme ve çelik temini ihtiyaçlarında alıcılar için belirli kriterler mevcuttur. Bu kriterlerin karşılanabilmesi için çelik ürünlerinin özelliklerine hakim olmak önem taşır. Örneğin; hardox 450 çelik ürünlerinin kullanım alanlarıyla, yay çeliği ürünlerinin kullanım alanları birbirinden farklıdır. Bu iki tür farklı aşınma, taşıma ve esneklik ölçülerine sahiptir. Dolayısıyla çalışma alanının ihtiyaç duyduğu türün belirlenmesi, hammadde temininde doğru karar vermenin ilk adımıdır.

Hardox Nerelerde Kullanılır

Hardox’un kullanım alanları arasında sayısız sektör ve üretim alanı bulunmaktadır. Özellikle damperli araç üretimde ve ekskavatör kovaları yapımında vazgeçilmez ürünlerden biri olarak kabul edilir. İsveç çeliği kullanımında bu yaygınlığın sebebi uzun ömürlü ve dayanıklı kullanım beklentisi olan gereçler için mükemmel uyum sağlamasıdır. Sertlik derecelerine göre üretim alanlarında farklı türleri kullanılan Hardox çelik ürünleri; çelikteki su soğutma yöntemiyle işlenebilir ve dayanıklı malzeme ihtiyacını aynı anda karşılayabilir.

İsveç Çeliği Nedir?

Perçin somun, Hardox çelik ürünleri, Hrp sac gibi endüstriyel ve sanayi üretim ürünlerinin özel malzemeleri; piyasada farklı isimlerle anılabilir. İsveç çeliği Hardox ürünlerinin piyasada yaygın kullanılan ismidir. Sertlik seviyelerine bağlı olarak Hardox 450 – 500 – 600... şeklinde adlandırılan bu ürünler genel olarak İsveç çeliği başlığı altında toplanır.

Hardox 450

Çok amaçlı aşınma levhalarından biri olan Hardox 450; dağılımı yüksek ve eşsiz mukavemet özelliğine sahip bir çelik türüdür. Üst düzey üretim beklentilerini karşılayan yapısal özellikleri sayesinde; işlenebilir çelik türleri içinde en yoğun tercih edilen hammaddeler arasında yer alır. Su verilmiş aşınma levhalarından biri olan bu türün temel özelliklerinden biri konstrüksiyon levhalarına oranla en az 5 kat dayanıklı olmasıdır.

Yüksek dayanıklılık kriterini karşılayabilen işlenme özellikli Hardox çelik alternatifleri arasında; endüstriyel üretim ve ağır makine sanayide yaygın kullanımı bulunan Hardox 450, menevişlenmiş levhalardan sayılmaktadır. Bu sayede uzun ömürlü ve ağır yük bindirme ihtiyaçlarına karşı dayanıklı olan bu ürünün kullanım konforu ve sertlikte mukavemet işlevi piyasanın en yaygın ürünlerinden biri olmasını sağlamıştır.

Hardox 400

Aşınma çeliği markalarından biri olan Hardox; çeşitli brinell sertliğinde ürünlere sahiptir. Hardox 400 de bu ürünler arasında yer alan, 400 brinell sertlik özelliğiyle çeşitli üretim alanlarında tercih edilen bir hammaddedir. Eka lazer türleri arasında 2,0 – 8,0 mm arası ürünlerden biri olan Hardox 400 çelikleri bu kalınlık birimlerinin üzerinde ihtiyaç duyulması halinde levha şeklinde üretilmektedir. Darbe tokluğu açısından CVL tipik özellikli bu ürünlerin enine büküm değeri R/t t<6 3.0 ölçeğindedir.

Hardox 500

Çelik giydirme tekniğinin son teknoloji ürünlerini sunan Hardox’un en kıymetli alternatiflerinden biri de Hardox 500 ürünleridir. Bu ürünler 1970’li yıllarda geliştirilmiştir ve piyasaya çıkışından itibaren oldukça yoğun ilgi görmüştür. İşlevsellik ve mukavemet yönünden alternatiflerine oranla üstün performans gösteren Hardox 500 İsveç çeliği; işlenebilir özelliğiyle makine, inşaat ve endüstriyel üretim sanayinin en bilinen ürünleri arasında yer alır.


Hardox 600

Aşırı aşınma koşullarında çalışmak ve kullanmak üzere tasarlanan ürünlerin yoğun hammaddeleri arasında Hardox 600 yer alır. Yüksek sertlik seviyesindeki ürünlerin negatif özelliklerinden biri kesme ve kaynak işlemlerinde gösterdiği yoğun tepkimedir. Ancak yüksek sertlik özelliğine rağmen kesim ve kaynak işlemlerinde maksimum uyum özelliğine sahip olan Hardox 600 İsveç çeliği; aşınma direncinde alternatiflerine oranla yüksek performans gösterirken, kesim ve kaynakta mükemmel uyum sağlar.

Nihai sert plakaların çeşitli bileşenleri, üretim sırasında işlemlerin aksamasına veya ters tepkimelere neden olabilir. Yüksek alaşım değerlerine rağmen üretim adımlarında güvenli ve dayanıklı bir işleve sahip olan Hardox çelik ürünleri; 600 brinell değerli modelleriyle de ağır sanayi üretimlerinde uyumlu çalışmalara katkı sunan hammaddelerden biridir.

Hardox 700

Özel alaşım üretim ürünleri arasında sınıfının en hafif üyesi Hardox 700’dür. Ağırlık yönüyle tüm çelik ürünlerine fark atan bu ürünlerde özellikle ağır makine sanayinin yükleme gereçleri için maksimum verim sağlanır. Örneğin; hafriyat kamyonlarının kasa bölümünde kullanılan Hardox 700 malzemeleri, araçta yük bindirme özelliğini ortadan kaldırır. Yani kasa giydirme işleminden sonra aracın yükü ağırlaşmaz. Bu durumda araç yakıt tasarrufundan kullanım aşınmalarındaki azalmaya kadar pek çok kategori için Hardox 700 ürünleri maliyet tasarrufu sağlar.

7/24 Hizmet ile tanışın

Lazer Kesim ihtiyaçlarınıza hızlıca çözüm üretmek için yanınızdayız.

phone2Icon  Şimdi Ara
oprt
Copyright © 2022 | Tüm Hakları Saklıdır